Fondas sveikina Lietuvos moksleivius su jų sėkme tarptautiniame diplomatijos konkurse JAV

Labdaros ir paramos fondas „Už ateitį“ sveikina Lietuvos moksleivių komandą, puikiai pasirodžiusią š. m. sausio 23–26 dienomis vykusioje dešimtojoje Tarptautinėje Čikagos Jungtinių Tautų modelio konferencijoje CIMUN (Chicago International Model United Nations conference), JAV. Kelionei į JAV fondas irgi skyrė simbolinę sumą.

Praėjus metams po pirmojo Lietuvos moksleivių dalyvavimo šioje konferencijoje, kurios metu Lietuvos delegacijai pavyko laimėti du apdovanojimus, šių metų komanda grįžo namo su dar gausesniais laimėjimais – iškovoti net penki apdovanojimai, iš kurių svarbiausias – pirmą kartą Lietuvos aštuonių delegatų, aplenkusių apie pusantro tūkstančio dalyvių iš septyniolikos pasaulio šalių, užimta antroji komandinė vieta.

„Kaip rodo konferencijos rezultatai, Lietuvos moksleiviai ir toliau išlieka vieni geriausių diplomatijos bei tarptautinių santykių žinovai, gebantys nagrinėti ir efektyviai spręsti tarptautines politikos bei ekonomikos problemas. Džiaugiamės galėję bent simboliškai prisidėti prie jų sėkmės“, – teigia labdaros ir paramos fondo „Už ateitį“ vadovas Martynas Survilas.

Aštuoni nariai, atstovaujantys Lietuvos komandą, buvo kruopščiai atrinkti dar spalio mėnesį, iškart po Vilniuje vykusios Jungtinių Tautų modelio konferencijos LIMUN (LIMUN – angl. Lithuanian International Model United Nations). Čikagoje šie mokiniai varžėsi keturiuose skirtinguose JT komitetuose ir pelnė šiuos apdovanojimus:

,,Geriausio delegato“ (pirmos vietos) bei ,,Delegatų pasirinkimo“ apdovanojimai Generalinės Asamblėjos komitete buvo įteikti Rokui Morkūnui iš Kauno technologijos universiteto gimnazijos ir Justui Garmui iš Kauno jėzuitų gimnazijos.

,,Delegatų pasirinkimo“ apdovanojimą taip pat laimėjo William Jennette ir Martynas Bagdonas iš American International School of Vilnius (AISV), kurie dalyvavo JT kosminės erdvės taikaus naudojimo komitete.

,,Išskirtinio delegato“ (antros vietos) apdovanojimą laimėjo Jorūnė Linkevičiūtė iš Vilniaus licėjaus ir Chanan Bos iš AISV, dalyvavę istoriniame 1971m. Generalinės Asamblėjos komitete.

Visa Lietuvos komanda bendrai sulaukė ypač garbingo įvertinimo – ,,Išskirtinės delegacijos“ apdovanojimo, kuris reiškia, jog, kaip komanda, dalyviai laimėjo antrąją vietą visoje konferencijoje.

Po apdovanojimų ceremonijos Lietuvos delegaciją priėmė LR generalinis konsulas  Čikagoje Marijus Gudynas. Vėliau visa Lietuvos delegacija buvo maloniai sutikta LR garbės konsulo Stanley Balzeko, Jr. namuose. Susitikimo metu buvo aptarta LIMUN ateities vizija – tikimasi, bendradarbiaujant su LR generaliniu konsulatu Čikagoje, pradėti rengti panašaus pobūdžio užsiėmimus lietuvių išeivių mokyklose ir taip supažindinti kitus lietuvius, gyvenančius užsienyje, su diplomatinio darbo ypatybėmis, tarptautinių politinių instititucijų (tokių kaip: JTO, ES, NATO) veikla bei Lietuvos istorija interaktyvių simuliacijų metu.

LIMUN veiklą ir apskritai JTO modelio plėtrą Lietuvoje pradėjo du Kauno Jėzuitų gimnazijos moksleiviai Dominykas Milašius ir Justinas Mickus. Pirmasis šiuo metu kremta mokslus prestižiškame Sciences Po universitete Prancūzijoje, antrasis nuo rugsėjo pradės mokslus viename geriausių pasaulyje Prinstono Universitete (JAV). Prie komandos šiemet prisidėjo iš mainų programos grįžęs Lukas Ambraziejus. Visi jie JT simuliacijų veiklą atrado mainų programos JAV metu – JT simuliacijų konferencijos ten vyksta jau virš šešiasdešimt metų ir yra itin populiarios tarp socialinius mokslus studijuojančių mokinių ir studentų. Prestižiškiausi pasaulio universitetai – Harvardas, Oksfordas, Berkley universitetas Kalifornijoje – rengia didžiules, ilgametes tradicijas turinčias konferencijas.

Kartu šie vaikinai siekia ambicingų tikslų: Lietuvoje jau surengtos šešios įvairaus dydžio JT simuliacijos konferencijos. Mūsų šalis taip pat yra vienintelė Rytų Europoje, sėkmingai rengianti JT simuliacijos metodika pagrįstas vasaros Diplomatijos akademijas. Praėjusiais metais LIMUN akademijoje paskaitas skaitė JE Valdas Adamkus, EP Prezidento patarėjas Arnoldas Pranckevičius, diplomatas Vygaudas Ušackas ir kiti.

„Džiugu matyti, kad praėjus vos dviem metams nuo LIMUN įkūrimo, jo svarbą pradeda matyti aukščiausi mūsų šalies pareigūnai. Tikime, kad ir Lietuvos mokiniai vis labiau įsitrauks į LIMUN veiklą – iš patirties sakome, kaip tai įdomu ir naudinga ateityje“, – sako Justinas.

LIMUN organizacija jau pradėjo rengti trečiąją nacionalinę JT simuliacijos konferenciją, vyksiančią š. m. gegužės mėnesį Kaune, į kurią bus kviečiami dalyvauti visi Lietuvos moksleiviai, besidomintys diplomatija bei tarptautinių organizacijų veikla.

LIMUN konferencijos dalyviai turės galimybę išsamiai susipažinti su šių dienų ir praeities istorinių įvykių socialiniais, ekonominiais bei politiniais aspektais, juos pristatant ne rašytine forma, bet interaktyviai, realiai simuliuojant tarptautinės organizacijos veiklą bei leidžiant patiems dalyviams įsijausti į aktualią problemą, ieškoti jos sprendimo būdų, stengtis kuo tiksliau perteikti ir pristatyti paskirtos šalies politiką, požiūrį.