Jaunasis šachmatų talentas skina pergales

Pasiryžus siekti aukštų rezultatų, būtina daug treniruotis ir dalyvauti varžybose, kuriose dalyvauja aukšto sportinio meistriškumo varžovai. Deja, tokios varžybos dažniausiai vyksta už Lietuvos ribų. Treniruotės bei varžybos reikalauja ne tik ištvermės pačiam sportininkui, bet ir daug finansinių investicijų.

Treniruotės kelis kartus savaitėje ir varžybos savaitgaliais, tokiu ritmu jau šešis metus gyvena kėdainietis šachmatininkas Gustas. Gustas šiuo metu mokosi Kėdainių „Ryto“ progimnazijoje, septintoje klasėje. Šachmatų treniruotes pradėjo lankyti ir dalyvauti varžybose nuo pirmos klasės.

Lietuvoje, savo amžiaus grupėje, įvairių kontrolinių šachmatų čempionatuose, penkioliką kartų tapo prizininku, iš jų – ne vieną kartą Lietuvos čempionu. Didžiausias karjeros laimėjimas pasiektas 2022 metais, Graikijoje, vykusiame Europos mokyklų šachmatų čempionate. Gustas savo amžiaus grupėje tapo Europos čempionu. Šis laimėjimas yra vienas iš nedaugelio atvejų, kai mūsų šalies šachmatininkai laimi medalius Pasaulio ar Europos oficialiuose čempionatuose. Gusto karjeroje tai ne pirmas laimėjimas – 2019 metais gruodžio mėnesį Taline iškovotas bronzos medalis Europos greitųjų šachmatų čempionate.

2022 m. rudenį pavyko garbingai pasirodyti ir Pasaulio jaunimo šachmatų čempionate Rumunijoje. Kovodamas su metais vyresniais žaidėjais Gustas iš 140 dalyvių liko aukštoje 14 vietoje. Tai parodo, kad yra potencialas lygiaverčiai kovoti su pačiais geriausiais Pasaulio jaunaisiais šachmatininkais.

Taip pat išskirtinis pasiekimas, jog šiais metais Gustas įvykdė normatyvą FM (FIDE Master) vardui gauti. Spalio mėnesį oficialiai tapo jauniausiu šalies istorijoje FIDE meistru.

Norint išlikti tarp lyderių, būtina rinktis atitinkamas varžybas, kur renkasi aukšto meistriškumo žaidėjai, tik tada galima tobulėti, neatsilikti nuo naujovių žaidime. Tokios varžybos dažniausiai vyksta užsienyje, trunka keletą dienų. Norint nuvykti ir sudalyvauti tokiose varžybose reikalingos nemažos išlaidos.

Labdaros paramos fondas džiaugiasi prisidėjęs prie jaunojo sportininko tobulėjimo bei dalinių išlaidų padengimo siekiant dalyvauti pagrindinėse tarptautinėse varžybose! Fondo parama suteikė galimybę dalyvauti birželio 17-22 dienomis vykusiame šachmatų festivalyje Cesije (Latvija). Šis festivalis sutraukia daug stiprių šachmatininkų iš daugelio šalių. Šiais metais jame dalyvavo virš šimto dalyvių iš 15 skirtingų šalių, iš jų net 33 tituluoti žaidėjai, kas parodo turnyro stiprumą. Pirmas dvi dienas vyko greitųjų šachmatų ir žaibo turnyrai, nugalėtojai buvo nustatyti susumavus abiejų dienų rezultatus. Gustui šiose rungtyse sekėsi puikiai, bendroje įskaitoje liko 12 vietoje, o įskaitoje iki 14 metų tapo nugalėtoju.

Linkime Gustui sėkmės ir atkaklumo toliau skinant pergales!